Z namenom preprečevanja širjenja okužbe s koronavirusom in v skladu s priporočili pristojnih institucij je Hiša Stare trte za obiskovalce sicer zaprta, a za vas ostajamo dosegljivi na elektronskem naslovu stara-trta@maribor.si in telefonski številki 051 335 521. Vljudno vas vabimo tudi k obisku spletne vinoteke in nakupu izdelkov iz naše ponudbe. Svoj nakup lahko po predhodnem dogovoru prevzamete tudi osebno na prevzemnem mestu Hiše Stare trte.

Največji sodobni talni mozaik v Sloveniji!

Hiša Stare trte se lahko pohvali s še eno znamenitostjo: postala dom največjemu sodobnemu talnemu mozaiku v Sloveniji. Mozaik predstavlja tok reke Drave, v katerem odsevajo številne zgodovinske prelomnice mesta Maribor.

Mozaik pripoveduje zgodbo

Mozaik vpleta v tok reke Drave simbole, imena in letnice povezane z zgodovino mesta Maribora. Takoj ob vhodu lahko opazimo odsev starega mestnega jedra in Hiše Stare trte, ki se zrcali v reki Dravi. Med najzanimivejšimi simboli, ki jih najdemo v mozaiku, je leseni splav z dravskimi vilami, ki simbolizira del preteklosti mesta, ko so na Lentu pristajali splavarji. Kozarec označuje delovanje pohorskih glažut, vodna turbina simbolizira elektrarne na reki Dravi, klavir in violina sta posvečena mariborskih glasbenikom, svoje mesto so dobili tudi simboli treh religij, ki so v Mariboru najbolj zastopane. Zanimivo zgodbo ima tudi sidro, ki je posvečeno generalu Wilhemu von Tegetthoffu, brki in meč opominjajo na pomembno vlogo generala Rudolfa Maistra, škofovska palica je posvečena Antonu Martinu Slomšku. Zasledimo lahko simbol nenavadne oblike, ki predstavlja orbitalno postajo raketnega inženirja Hermana Potočnika Noordunga.

Več kot milijon kamenčkov

Mozaik, ki se vije vzdolž celotne dolžine hiše, približno 35 metrov, je nastajal v ateljeju arhitekta in umetnika Igorja Orešiča celo leto in pol. Uporabljenih je bilo več kot milijon kamenčkov. Skupna teža porabljenih kamenčkov dimenzije 1x1x1 cm pa znaša več kot eno tono.

Beseda o avtorju mozaika

Avtor mozaika je Mariborčan Igor Orešič u.d.i.a., ki se je rodil leta 1943 v Rušah pri Mariboru.  Diplomiral je na Fakulteti za arhitekturo in na Akademiji za glasbo, odd. klavir v Ljubljani. Priljubljeno področje njegovega delovanja je načrtovanje notranje opreme in izdelava mozaikov. S tehniko mozaika se je začel ukvarjati v New Yorku, kasneje pa se je izpopolnjeval v Milanu. Njegova najpomembnejša dela v Sloveniji so: mozaik v protokolarnem objektu Brdu pri Kranju, mozaik Sv. Jurija ob cerkvi Sv. Jurija v Piranu in obeležje Evropske prestolnice kulture 2012 v Volkmerjevem prehodu v Mariboru.

Beseda o zasnovi notranje opreme Hiše

Reka Drava je nagovorila že arhitekta mag. Tomaža Kanclerja, ki je s sodelavci zasnoval notranjo opremo Hiše in talni vzorec. Približno obliko toka reke je vključil kot domiseln talni oblikovalski element, na stropu pa enaka oblikovalska komponenta v zeleno-modrih odtenkih predstavlja vinske griče v okolici mesta. Po osmih letih je leta 2015 talno oblogo v Hiši zamenjal edinstven talni mozaik. 

  DELI ČLANEK