Z namenom preprečevanja širjenja okužbe s koronavirusom in v skladu s priporočili pristojnih institucij je Hiša Stare trte za obiskovalce sicer zaprta, a za vas ostajamo dosegljivi na elektronskem naslovu stara-trta@maribor.si in telefonski številki 051 335 521. Vljudno vas vabimo tudi k obisku spletne vinoteke in nakupu izdelkov iz naše ponudbe. Svoj nakup lahko po predhodnem dogovoru prevzamete tudi osebno na prevzemnem mestu Hiše Stare trte.

Vino Stare trte

Vino, ki ga iztisnejo iz grozdja Stare trte, predstavlja eno najbolj posebnih in redkih napitkov na svetu.

Po obredni trgatvi in pecljanju se grozdni sok v vino spremeni in zori na Meranovem, kjer zanj skrbijo priznani enologi. Vino je neizrazite svetlo rdeče barve, saj v koži grozdov žametovke ni veliko barvil. Vino zori v sodih iz nerjavečega jekla, kar poudari zanimive in specifične sortne značilnosti. Ko je vino pripravljeno za polnitev, se ga napolni v posebne stekleničke prostornine 0,25 litra, ki jih je za vino najstarejše trte sveta oblikoval priznan umetnik Oskar Kogoj. Spirala, ki se vije po dolgem vratu stekleničke, predstavlja neskončno dolgo življenje Stare trte.

Tako oblikovana in napolnjena steklenička predstavlja protokolarno darilo najvišjega nivoja, katere pristnost zagotavlja pečat mesta Maribora in podpis župana, ki je hkrati tudi gospodar Stare trte. Med uglednimi prejemniki stekleničke Stare trte sta nekdanja papeža Janez Pavel II. in Benedikt XVI., tibetanski duhovnik Dalajlama, predsednik Ruske federacije Vladimir Putin,  japonski cesar Akihito, nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton, nekdanji češki predsednik Vaclav Havel, nekdanji kalifornijski guverner Arnold Schwarzeneger, dunajski župan Michael Häupl, vrhovni vodja DLR Koreje Kim Jong-un, šahovski velemojster Gari Kimovič Kasparov, zunanji minister Ruske federacije Sergey Viktorovich Lavrov, Nj. eksc. Katia Godinho Gilabert, veleposlanica Brazilije, Matevž Lenarčič, ki je preletel zemeljsko oblo z ultra  lahkim letalom, filmski igralec Brad Pitt, francoski nogometaš Michel François Platini ter mnogi drugi.

Vino potomke Stare trte je prejela britanska kraljica Elizabeta II. leta 2008 ob obisku slovenske prestolnice. »Steklenička vina, ki jo je par prejel v dar, je s trte, ki jo leta 1990 dobilo v dar mesto Ljubljana in raste na Ljubljanskem gradu. Tako sta dobila v dar vino potomke najstarejše trte,« so nam povedali na MO Maribor.

"Vino  Stare  trte  je  zelo  prijetno  polno.  K  visoki  sladkorni  stopnji  in  kakovosti  vina prispeva okolje, kjer Stara trta raste – lega ob vodi, na južnem pročelju hiše," je pojasnil nekdanji  mestni  viničar  in  skrbnik  Stare  trte,  mag.  Anton  Zafošnik,  ki  je  le-to  z vztrajno in srčno voljo rešil pospešenega hiranja konec 60. let 20. stoletja.  

  DELI ČLANEK