Z namenom preprečevanja širjenja okužbe s koronavirusom in v skladu s priporočili pristojnih institucij je Hiša Stare trte za obiskovalce sicer zaprta, a za vas ostajamo dosegljivi na elektronskem naslovu stara-trta@maribor.si in telefonski številki 051 335 521. Vljudno vas vabimo tudi k obisku spletne vinoteke in nakupu izdelkov iz naše ponudbe. Svoj nakup lahko po predhodnem dogovoru prevzamete tudi osebno na prevzemnem mestu Hiše Stare trte.

Maribor, mesto najstarejše trte na svetu

Portal Lovely Trips o vinsko kulinarični tradiciji v Mariboru

Vinogradi so zelo stari protagonisti slovenske pokrajine. Tudi v času Keltov je bila današnja Slovenija bogata z vinogradi. Toda v obdobju rimske prisotnosti se je vinogradništvo zares izoblikovalo. In ne bi moglo biti drugače, glede na družbeno in versko ustreznost vina v dobi rimskega cesarstva. V čigar panteonu ni presenetljivo, da je bil tudi Bacchus, rimska različica grškega boga Dioniz.

Od propada antičnega Rima je minilo že več stoletij, vendar Slovenija vinogradništva sploh ni opustila. Res. Skoraj 33 tisoč hektarjev države je pokritih z vinogradi, leta 2017 pa je ta mali srednjeevropski narod pridelal 473 tisoč hektolitrov vina, razdeljenih na 119 sort. V Sloveniji so tri glavne vinske regije: Podravska, Posavska in Primorska. Prvo, znano tudi kot Podravje, je razdeljeno na dva okrožja: štajersko slovensko in prekmursko.

Maribor, drugo največje mesto v državi, spada v to regijo in natančno v okrožje slovenske Štajerske. In pravzaprav ni naključje, da je, kot sem vam že povedal, Maribor in njegova okolica idealni kraji, na katerih se lahko izgubite na poti, da odkrijete nekaj najboljših slovenskih vin. Mariborska regija s svojo pokrajino, ki jo začrtajo nihajni griči, počiva na tleh gaziranih kamnin in pleistocenske gline: kombinacija, ki je zelo naklonjena razvoju trte.

Kontinentalno podnebje in povprečna nadmorska višina vinogradov med 250 in 400 metri pomenita, da so na tem območju najpogostejše sorte renski rizling, furmint (ali šipon), chardonnay in pinot. In konec koncev je Podravje vsekakor vinska regija, ki jo želite obiskati, če želite odkriti proizvodnjo slovenskih vin.

Eden prvih dogodkov, ki je bil predviden letos, je tudi letina Stare trte, zelo odporne trte, posajene v času, ko so Maribor pogosto oblegali osmanske čete. Toda Festival vključuje tudi glasbene prireditve, tematske večere, degustacije lokalnih izdelkov in seveda veliko priložnosti za spoznavanje najboljših vinarjev na Štajerskem in v celotni Sloveniji.

Festival Stare trte spremeni ulice mesta v restavracijo na prostem, kjer bodo svoje kreacije pripravili priznani slovenski kuharji, proizvajalci vina, sira, medu in drugih gastronomskih dobrot pa bodo lahko okusili svoje obrtniške in pristne izdelke.

In kot vedno, poleg degustacije značilnih dobrot tudi Maribor in njegova čudovita okolica ponujata odlične možnosti za izlete na prostem, v stiku z naravo. Ne glede na to, ali gre za kajak po veličastni Dravi, kolesarjenje po čudoviti kolesarski stezi ali sprehod po pohorskih pašnikih, premikanje na prostem v Mariboru je nepozabno doživetje.

GALERIJA DELI ČLANEK