DEU ENG SLO 3D Ogled Hiše Stare trte

Dokaz starosti

Visoko starost Stare trte na Lentu dokazujeta slikovni upodobitvi Maribora iz leta 1657 in 1681, ki sta shranjeni v Štajerskem deželnem arhivu v Gradcu in v pokrajinskem muzeju Maribor.

Obe sliki prikazujeta Staro trto na brajdi na pročelju hiše na Vojašniški ulici 8 na Lentu. Po arhivskih podatkih Pokrajinskega arhiva Maribor je bila hiša sezidana že v 16. stoletju in od tega časa do danes, vsaj na južni strani ni doživela bistvenih arhitekturnih sprememb. Na omenjenih upodobitvah je desno od mestnih vrat jasno razločna brajda s trto, ki se je že pred 340 leti bohotila vzdolž celotnega južnega pročelja hiše, kjer Stara trta raste in rodi tudi danes. Sklepamo lahko, da je bila Stara trta leta 1657 stara vsaj 100 let.

Častitljivo starost Stare trte v Mariboru dokazujejo tudi strokovne meritve, ki jih je na pobudo naravovarstvenika Mirka Šoštariča in prof. dr. Lojzeta Hrčka leta 1972 opravil prof. dr. Rihard Erker, dendrolog z gozdarskega oddelka biotehniške fakultete v Ljubljani. Z metodo sondaže (vrtanja v deblo) in s pomočjo mikroskopa je po letnicah ugotovil, da je bila Stara trta leta 1972 stara najmanj 350 let, morda pa tudi že 400 let. Zaradi strohnele sredice stržena v obsegu nekaj centimetrov se natančnejše starosti ni dalo ugotoviti.


DELI ČLANEK

DOGODKI V HIŠI STARE TRTE

Edinstvena kulisa Stare trte in izjemen ambient njene Hiše za nepozabna doživetja.