DEU ENG SLO

Blog

13. marec 2017: Trta z novo frizuro 

Tako, pa smo jo obrezali, našo Trto. Trto z veliko začetnico, ki še vedno raste na mariborskem Lentu, kljub številnim ujmam in drugim dogodkom, ki jim je bila priča. In še vedno raste, pokončna in polna življenja.

Velikokrat se vprašam, kakšne zgodbe bi mi pripovedovala, če bi jih lahko? Pred očmi mi zaplešejo prizori, kako se gospoda v kočiji pelje mimo obzidja, na katerega se vzpenja naša Trta. Ali kako se gospe v dolgih oblekah s krinolinami sprehajajo mimo, v rokah držijo senčnike, da se zaščitijo pred sončnimi žarki in tako ohranjajo svojo bledo polt. Kako navihani otročaji čakajo na prve rdeče jagode in jih z veseljem pohrustajo, še preden so čisto zrele.

Vsi prizori pa seveda niso tako veseli in razigrani. Trta je bila priča tudi številnim žalostnim dogodkom, v 17. stoletju je prišla tudi v Maribor kuga, tako kot drugje po Evropi. Ljudje so umirali in se te bolezni na smrt bali. Številni požari v mestu in vojne so tudi del zgodb, ki jih nosi v sebi naša Trta. Ko bi znala govoriti, bi najbrž številni onemeli in bi ji vsi z veseljem prisluhnili.

Zgodba o naši Trti je res nekaj neverjetnega. In da jo spoznajo tudi drugi, vsako leto tradicionalno mestna občina Maribor podari nekaj cepičev drugim mestom tako v Sloveniji kot v tujini. Vsako leto se zbere številna množica ljudi, ki z zanimanjem spremlja to rez trte, ki jo vodi mestni viničar. In tako dobi naša Trta novo frizuro. Njeni potomci pa odpotujejo širom po svetu in nosijo v sebi delček njene trdoživosti in njenih zgodb.

DELI ČLANEK

DOGODKI V HIŠI STARE TRTE

Edinstvena kulisa Stare trte in izjemen ambient njene Hiše za nepozabna doživetja.