Z namenom preprečevanja širjenja okužbe s koronavirusom in v skladu s priporočili pristojnih institucij je Hiša Stare trte za obiskovalce sicer zaprta, a za vas ostajamo dosegljivi na elektronskem naslovu stara-trta@maribor.si in telefonski številki 051 335 521. Vljudno vas vabimo tudi k obisku spletne vinoteke in nakupu izdelkov iz naše ponudbe. Svoj nakup lahko po predhodnem dogovoru prevzamete tudi osebno na prevzemnem mestu Hiše Stare trte.

Stara trta po svetu

Stara trta poganja korenine že po domala vsem svetu. Cepiče najstarejše trte na svetu namreč vsako leto prejmejo v dar izbrani prejemniki od blizu in daleč. Tako je postala Stara trta tudi simbol prijateljstva.

Poganja že na štirih kontinentih

Stara trta poganja korenine po domala vsem svetu. Ob njeni edinstvenosti, ki je tako lokalnega, vseslovenskega kot svetovnega pomena, je Stara trta tudi simbol prijateljstva in medsebojnega sodelovanja. Mesto Maribor namreč vsako leto pokloni v dar cepiče najstarejše trte na svetu partnerskim občinam in ustanovam po Sloveniji in vsem svetu. Tako korenine potomk častitljive dame prepletajo prst velikega dela zemeljske oble. Do konca leta 2020 so jih, overjene z uradnim certifikatom, posadili 228, in sicer na štirih kontinentih ter v 29-ih državah. 

Podarjanje cepičev na prireditvi

Podelitev cepičev je pomembno protokolarno dejanje, ki se izvede na prireditvi Rez Stare trte. Takrat opravi mestni viničar tudi najpomembnejše strokovno vinogradniško opravilo. Od pravilnega obrezovanja sta namreč odvisna tako rast kot pridelek. Ob tej priložnosti Maribor in Staro trto s svojim obiskom počastijo številni povabljeni gostje, meščani, predstavniki vinskih redov in bratovščin in vinske kraljice ter drugi, kar je pisana, za obiskovalce zelo zanimiva oprava.

  DELI ČLANEK