DEU ENG SLO 3D Ogled Hiše Stare trte
Z namenom preprečevanja širjenja okužbe s koronavirusom in v skladu s priporočili pristojnih institucij je Hiša Stare trte za obiskovalce sicer zaprta, a za vas ostajamo dosegljivi na elektronskem naslovu stara-trta@maribor.si
in telefonski številki 051 335 521.

Vljudno vas vabimo k obisku spletne vinoteke ter nakupu izdelkov in daril iz naše ponudbe.

Resnično najstarejša

Da je Stara trta v Mariboru resnično najstarejša trta na svetu, potrjujejo tako slikovni kot tudi strokovno izmerjeni dokazi.

Kaj lahko razberemo iz slik?

Visoko starost Stare trte na Lentu dokazujeta slikovni upodobitvi Maribora iz let 1657 in 1687, ki sta shranjeni v Štajerskem deželnem arhivu v Gradcu in v Pokrajinskem muzeju Maribor. Obe sliki prikazujeta Staro trto na brajdi ob pročelju hiše v Vojašniški ulici 8 na Lentu. Po arhivskih podatkih Pokrajinskega arhiva Maribor je bila Hiša sezidana že v 16. stoletju in od tega časa do danes, vsaj na južni strani, ni doživela bistvenih arhitekturnih sprememb.

Kako je starost izmerila stroka?

Poleg najstarejših likovnih upodobitev starega mestnega jedra o častitljivi starosti Stare trte v Mariboru sodimo predvsem po izvrtkih in štetju letnic v njih.  Strokovne meritve je na pobudo naravovarstvenika Mirka Šoštariča in prof. Lojzeta Hrčka leta 1972 opravil prof. dr. Rihard Erker, dendrolog z gozdarskega oddelka Biotehniške fakultete v Ljubljani. Z metodo sondaže in s pomočjo mikroskopa je po letnicah ugotovil, da je bila Stara trta leta 1972 stara najmanj 350, morda tudi že 400 let. Zaradi strohnele sredine stržena v obsegu nekaj centimetrov se natančnejše starosti ni dalo ugotoviti. Verodostojnost starosti Stare trte so poleg natančnih strokovnih meritev slovenskih strokovnjakov potrdili tudi izvedenci za trtno genetiko v Parizu. 


DELI ČLANEK

DOGODKI V HIŠI STARE TRTE

Edinstvena kulisa Stare trte in izjemen ambient njene Hiše za nepozabna doživetja.