DEU ENG SLO

Mariborska vinska kraljica

Njeno življenjsko zgodbo prepletajo vitice vinskih zgodb. Ona pa širi glas o edinstvenem zakladu, izjemnih vinih, pa tudi preudarnem uživanju. Vam lahko ponudi kraljičino vino?

Častna funkcija

Mariborska vinska kraljica je ambasadorka najstarejše trte na svetu, vinarjev mariborskega vinorodnega podokoliša ter bogate tradicije in kulture štajerskega vinogradništva. Je dekle, katere življenjsko zgodbo prepletajo vitice vinskih zgodb – bodisi tiste iz domačega vinograda ali pa takšne, ki so se izpisale v študijskih klopeh. Njeno poslanstvo je širjenje glasu o edinstvenem zakladu v starem mestnem jedru Maribora in izjemnih vinih lokalnih pridelovalcev ter v vsakem trenutku tudi promocija odgovornega, preudarnega uživanja žlahtne kapljice. Funkcija Mariborske vinske kraljice je častna funkcija. Izbor poteka vsaki dve leti, kronanje kraljice pa je eden od vrhuncev Svečane trgatve Stare trte. Vsaka Mariborska vinska kraljica izbere in predstavlja svoje kraljičino vino.   

Uspešna vinogradniška zgodba

Kaja Šerbinek prihaja iz znane vinogradniške vasice Svečina, ki leži tik ob avstrijski meji, kjer se vsa družina ukvarja z vinogradništvom in sadjarstvom. Njihovo ime - Vino Kušter - je poznano širši Sloveniji, pa tudi v sosednji Avstriji in v Nemčiji, saj se družina redno udeležuje vinskih sejmov in tekmovanj doma in v tujini. Tam redno prejemajo priznanja za nagrajena vina; v letu 2016 so na največjem svetovnem tekmovanju vin AWC Vienna dobili zlato priznanje za laški rizling 2015 ter srebrna priznanja za muškat otonel 2015, traminec 2015 in sauvignon 2015, medtem ko slednji bil nagrajen z zlatom tudi na najstarejšem vinskem ocenjevanju na svetu, Vino Ljubljana, hkrati pa ga je Kaja kot sebi najljubšega izbrala tudi za kraljičino vino.

Domači vinograd

Kakšna dela se opravljajo v vinogradu, je Kaja začela raziskovati zelo zgodaj; pri desetih letih je že veliko časa preživela med trsi in opazovala starše pri delu, kmalu pa je tudi sama poprijela za osnovna opravila. Pri tem je zmeraj imela družbo, s sestro in bratom so kaj hitro kakšno ušpičili in poskrbeli, da jim nikoli ni bilo dolgčas. Tudi danes obvlada vsa vinogradniška opravila (razen rezi trte), dobro se znajde tudi pri kletarjenju. Razdelitev dela skozi leto pa je običajno naslednja: mama in Kaja opravita večino dela v vinogradu, medtem ko je delo v kleti prepuščeno očetu in bratu. Brat ob študiju vinogradništva, vinarstva in sadjarstva na Fakulteti za biosistemske vede v Mariboru ogromno na novo pridobljenega znanja prenese na očeta in posledično tudi v klet, kjer skupaj iz leta v leto poskrbita, da so vina aromatična in najvišje kakovosti.

»Kraljevsko« poslanstvo

S prijavo na izbor Mariborske vinske kraljice je Kaja pripravila veliko presenečenje za svoje sovaščane, družino in prijatelje. Zaveda se, da naziv prestavlja precejšnjo odgovornost, saj jo v dveh letih, kolikor traja njen mandat, čakajo številne obveznosti, prireditve in predstavitve po Sloveniji in tudi na tujem. Veseli se spoznavanja raznolikih vinorodnih dežel ter navezovanja novih poznanstev in tkanja prijateljskih vezi. Na druženjih si bo tudi sama z veseljem privoščila kozarec odličnega vina, a se hkrati držala svojega sporočila (ki izhaja iz misli njenega očeta) vsem ljubiteljem žlahtne kapljice: "Vino je okrepčilo, poživilo, osvežilo, odrešilo. In ker kot eno in edino vse našteto vsebuje v sebi, je naš zvesti življenjski sopotnik. Zatorej uživajmo ga, po pameti in za zdravje!"

DELI ČLANEK

DOGODKI V HIŠI STARE TRTE

Edinstvena kulisa Stare trte in izjemen ambient njene Hiše za nepozabna doživetja.