Z namenom preprečevanja širjenja okužbe s koronavirusom in v skladu s priporočili pristojnih institucij je Hiša Stare trte za obiskovalce sicer zaprta, a za vas ostajamo dosegljivi na elektronskem naslovu stara-trta@maribor.si in telefonski številki 051 335 521. Vljudno vas vabimo tudi k obisku spletne vinoteke in nakupu izdelkov iz naše ponudbe. Svoj nakup lahko po predhodnem dogovoru prevzamete tudi osebno na prevzemnem mestu Hiše Stare trte.

Mariborska vinska kraljica

Njeno življenjsko zgodbo prepletajo vitice vinskih zgodb. Ona pa širi glas o edinstvenem zakladu, izjemnih vinih, pa tudi preudarnem uživanju. Vam lahko ponudi kraljičino vino?

Častna funkcija

Mariborska vinska kraljica je ambasadorka najstarejše trte na svetu, vinarjev mariborskega vinorodnega podokoliša ter bogate tradicije in kulture štajerskega vinogradništva. Je dekle, katere življenjsko zgodbo prepletajo vitice vinskih zgodb – bodisi tiste iz domačega vinograda ali pa takšne, ki so se izpisale v študijskih klopeh. Njeno poslanstvo je širjenje glasu o edinstvenem zakladu v starem mestnem jedru Maribora in izjemnih vinih lokalnih pridelovalcev ter v vsakem trenutku tudi promocija odgovornega, preudarnega uživanja žlahtne kapljice. Funkcija Mariborske vinske kraljice je častna funkcija. Izbor poteka vsaki dve leti, kronanje kraljice pa je eden od vrhuncev Svečane trgatve Stare trte. Vsaka Mariborska vinska kraljica izbere in predstavlja svoje kraljičino vino.   

 

Maruša Mukenauer, 13. Mariborska vinska kraljica

Nova Mariborska vinska kraljica za obdobje 2023-2025 je  Maruša Mukenauer iz prelepe štajerske vinske vasi Svečina.

Maruša Mukenauer, 13. Mariborska vinska kraljica: "Z vinom in vinogradništvom sem tesno povezana od malih nog. Tradicija naše družine sega vse do leta 1903, sedaj pa na kmetiji gospodari že četrti rod. Sedaj bom s ponosom tudi ambasadorka najstarejše trte, mariborskega vinorodnega podokoliša, kot tudi našega prečudovitega Maribora. Sem glas nove generacije vinogradnikov, ki s svežimi trendi povzdigujemo našo vinsko regijo med najboljše."

Za svoje kraljičino vino je 13. Mariborska vinska kraljica izbrala sorto laški rizling, saj je to sorta, ki je za njene kraje in nasploh za Štajersko ena izmed bolj značilnih in na njo stavijo tudi v domači kleti.

  DELI ČLANEK