Z namenom preprečevanja širjenja okužbe s koronavirusom in v skladu s priporočili pristojnih institucij je Hiša Stare trte za obiskovalce sicer zaprta, a za vas ostajamo dosegljivi na elektronskem naslovu stara-trta@maribor.si in telefonski številki 051 335 521. Vljudno vas vabimo tudi k obisku spletne vinoteke in nakupu izdelkov iz naše ponudbe. Svoj nakup lahko po predhodnem dogovoru prevzamete tudi osebno na prevzemnem mestu Hiše Stare trte.

Mariborska vinska kraljica

Njeno življenjsko zgodbo prepletajo vitice vinskih zgodb. Ona pa širi glas o edinstvenem zakladu, izjemnih vinih, pa tudi preudarnem uživanju. Vam lahko ponudi kraljičino vino?

Častna funkcija

Mariborska vinska kraljica je ambasadorka najstarejše trte na svetu, vinarjev mariborskega vinorodnega podokoliša ter bogate tradicije in kulture štajerskega vinogradništva. Je dekle, katere življenjsko zgodbo prepletajo vitice vinskih zgodb – bodisi tiste iz domačega vinograda ali pa takšne, ki so se izpisale v študijskih klopeh. Njeno poslanstvo je širjenje glasu o edinstvenem zakladu v starem mestnem jedru Maribora in izjemnih vinih lokalnih pridelovalcev ter v vsakem trenutku tudi promocija odgovornega, preudarnega uživanja žlahtne kapljice. Funkcija Mariborske vinske kraljice je častna funkcija. Izbor poteka vsaki dve leti, kronanje kraljice pa je eden od vrhuncev Svečane trgatve Stare trte. Vsaka Mariborska vinska kraljica izbere in predstavlja svoje kraljičino vino.   

 

Neža Jarc, 12. Mariborska vinska kraljica

Nova Mariborska vinska kraljica za obdobje 2020-2022 je 25-letna Neža Jarc iz prelepe štajerske vinske vasi Svečina.

Neža Jarc je študentka magistrskega programa trženje v Ljubljani, pred tem je diplomirala v Portorožu, kjer je študirala turizem. Z vinom je tesno povezana že od malih nog, saj se doma z vinogradništvom in vinarstvom ukvarja že četrta generacija. Doma obdelujejo okoli 10 hektarjev vinogradov, pretežno belih sort. Družina vodi tudi turistično kmetijo, kjer gostom ponujajo domačo kulinariko in odlična vina.

Ob prejemu krone Mariborske vinske kraljice je Neža Jarc povedala: »Z veseljem in ponosom sprejemam naziv 12. mariborske vinske kraljice. V ogromno čast mi je postati ambasadorka Stare trte in mariborskega vinorodnega podokoliša ter promovirati štajersko prestolnico, naš Maribor. Zavzemala se bom za večjo in boljšo prepoznavnost in prodornost štajerskih vrhunskih vin, kakor tudi za spoštljiv odnos pivcev do žlahtne kapljice.«

Za svoje kraljičino vino je 12. Mariborska vinska kraljica izbrala sorto sauvignon, saj je to sorta, ki je za njene kraje ena izmed bolj značilnih in na njo stavijo tudi v domači kleti.

  DELI ČLANEK