DEU ENG SLO

Vodeni ogledi

Že res, da je že sam pogled na najstarejšo trto na svetu veličasten, a enostavno se vam res splača vzeti čas in stopiti tudi v Hišo Stare trte. In že res, da si jo lahko ogledate tudi sami, vendar vam lahko zaposleni v Hiši, ki smo vinski strokovnjaki in hkrati dihamo s Trto vsak dan, povemo toliko zanimivosti, da bi bilo res škoda nas ne izkoristiti.

Voden ogled Hiše Stare trte

Zakaj na voden ogled?

Daleč v preteklost segajoča zgodba najstarejše trte na svetu prav nikogar ne pusti ravnodušnega. Razkrili vam bomo tudi podrobnosti in skrivnosti ugotavljanja starosti najstarejše trte sveta. S ponosom vam bomo pokazali potrdilo Guinnessove knjige rekordov, ki izpričuje, da je lepotica pred Hišo Stare trte zares najstarejša na svetu.

Življenjska zgodba Nadvojvode Janeza osvetli njegove velike zasluge za razvoj vinarstva na Štajerskem. Kratek film v sobi Nadvojvode Janeza pa slikovito predstavi Maribor z okolico v vseh letnih časih.

Zgodbe o vinskih kraljicah, njihovi vlogi in postopku izbora so privlačne tudi za tiste, ki se nimajo namena potegovati za ta laskavi naziv.  Po tleh Hiše Stare trte se vije največji talni mozaik v Sloveniji, ki vsebuje številne simbole - lahko jih skupaj razvozljamo. Anekdote in legende spremenijo podajanje podatkov  v poučno in sproščeno izkušnjo.

Postrežemo vam tudi z značilnostmi vinorodnih dežel Slovenije. In še mnogo več lahko izveste, če se odločite za voden ogled  Hiše Stare trte.

 

CENIK VODENEGA OGLEDA PO HIŠI STARE TRTE:

 

-          za skupine do 15 oseb: 15,00 EUR/skupina

-          za skupine od 15 do 30 oseb: 25,00 EUR/skupina

-          za skupine šolarjev, dijakov, študentov in upokojencev do 15 oseb: 12,00 EUR/skupina

-          za skupine šolarjev, dijakov, študentov in upokojencev od 15 do 30 oseb: 20,00 EUR/skupina

 

Če se po vodenju odločite še za vinsko degustacijo, pa lahko novo pridobljeno znanje o značilnostih podravskih vin preizkusite tudi v praksi.

 

Vodeni ogledi mesta

Lov na grozde in čaše je tematski vodeni ogled mesta Maribor, ki ga vino- in in trtoljubci nikar ne zamudite. Mariborsko mestno jedro je posuto z vinskimi in vinogradniškimi detajli. Ljubiteljem vina in vinogradništva svetujemo tovrstno spoznavanje mesta v družbi izkušenega, specializiranega  vodnika – da ne spregledate zanimivosti in da vam ne uidejo zanimive vinske in grozdne zgodbe.

Hkrati vam priporočamo, da se tudi med samostojnim pohajanjem po mestu ustavite na kozarček - pravzaprav 9 vzorcev - na Mariborski (mestni!) vinski poti.

Naj se lov na grozde in čaše prične!

Že ob Turistično informacijskem centru Maribor, kjer se tematsko vodenje prične, boste uvideli bogato vinsko tradicijo mesta. Pod Trgom svobode, Rakuševim trgom in dvorano Union se namreč nahaja ena največjih klasičnih vinskih kleti v tem delu Evrope. S trga pa se odpira pogled vse do vinskega griča Piramida, na pobočju katerega se bohoti mestni vinograd. Na tem izjemno strmem griču uspeva renski rizling, trta pa na tej znani mariborski veduti raste že vsaj 850 let. Mnoge pogled tako navduši, da se po zaključenem vodenju odpravijo še na sprehod na vrh tega razglednega griča – morda boste lahko uživali v miru nad mestnim živžavom, z nekoliko sreče pa lahko naletite tudi na živahno vinsko kulinarično dogajanje.

Na sproščenem sprehodu skozi stari del mesta boste trčili v Dioniza oz. Bakhusa in se gotovo nalezli božanskosti vina, pitja in veselja. Z vodnikom boste zapeli (ali boste vztrajali, da vodnik solira?) nekaj kitic znane napitnice En hribček bom kupil – le zakaj prav ob kipu škofa Antona Martina Slomška? Pa tudi o vinski vojni bo govora.

Zaključek v Hiši Stare trte

Pa naj bo dovolj, saj nima smisla, da vam zgodbe razkrivamo že pred obiskom! In jasno je, da se tovrsten lov lahko konča le z največjim ulovom, t.j. z obiskom Stare trte in njene Hiše. Vodnik vam bo nazorno predstavil to, glavno znamenitost našega mesta, ki je simbol vinske tradicije Štajerske in celotne Slovenije.  

Sommelierji v Hiši Stare trte ga bodo z veseljem dopolnili tudi s strokovnimi vinskimi razlagami in vas povabili, da si za konec morda privoščite še pokušino katerega izmed lokalnih vin bogato založene vinoteke.

DELI ČLANEK

DOGODKI V HIŠI STARE TRTE

Edinstvena kulisa Stare trte in izjemen ambient njene Hiše za nepozabna doživetja.