DEU ENG SLO

Spoznajmo Francija Kopiča in njegovo delo

Mariborski filmar Franci Kopič, skromen in tih someščan, po poklicu tekstilni inženir, že 45 let ustvarja nekomercialne filme različnih žanrov. Že leta 1989 se je zapisal v knjigo Guinnessovih rekorderjev z največ nagrajenimi kratkometražnimi filmi. Do danes je Franci Kopič prejel 673 mednarodnih nagrad.

Spoznajmo Francija Kopiča in njegovo delo

Mariborski filmar Franci Kopič, skromen in tih someščan, po poklicu tekstilni inženir, že 45 let ustvarja nekomercialne filme različnih žanrov. Vrsto let je aktiven član Film in video kluba Maribor. Že leta 1989 se je zapisal v knjigo Guinnessovih rekorderjev z največ nagrajenimi kratkometražnimi filmi. Do danes je Franci Kopič prejel 673 mednarodnih nagrad; sprva se je udeleževal nekomercialnih, v zadnjem času pa vse več sodeluje na profesionalnih mednarodnih filmskih festivalih. Največje uspehe je požel s filmom »Maribor in njegova najstarejša trta na svetu«, za katerega je prejel 26 mednarodnih nagrad in tako ponesel zgodbo o trti in ime mesta ob Dravi - Maribora in Slovenije širom po svetu. Pred nedavnim je bil omenjeni film tudi zmagovalec na profesionalnem filmskem festivalu v Hollywoodu. Veliko mednarodnih nagrad je prejel tudi za animirani 3D film »No signal«. Še posebej je ponosen na dokumentarni film »Pogovarjajmo se«, kateri je dobil na festivalu v Nemčiji leta 1983 posebno nagrado takratnega zunanjega ministra Hansa-Dietricha Genscherja. Leta 1984 pa je za ta film prejel tudi »zlato plaketo UNICA« - najvišjo nagrado svetovnega združenja nekomercialnega filma (Union International du Cinéma).

 

Za svoje dolgoletno in vztrajno delo ter s tem doprinos na kulturnem področju je leta 1993 prejel Srebrni grb mesta Maribor, 17. novembra 2017 pa priznanje »Častni član Zveze kulturnih društev Maribora«, zato je prav, da Francija Kopiča in njegovo delo predstavimo tudi širše.

 

Na ogled filma »Maribor in njegova najstarejša trta na svetu« ter pogovor s Francijem Kopičem vljudno vabljeni v Hišo Stare trte v četrtek, 23. 11. 2017, ob 18. uri.


Besedilo in foto pripravila: Anita Kirbiš

DELI ČLANEK