DEU ENG SLO 3D Ogled Hiše Stare trte

Vinoteka

Ponujamo vam zgolj najboljša vina zgolj najboljših lokalnih vinarjev, od katerih mnogi dosegajo vrhunske rezultate tudi na najpomembnejših mednarodnih ocenjevanjih. Predstavimo in postrežemo vam jih seveda s sommeliersko odličnostjo.

Samo lokalni, samo najboljši

Vinoteka Hiše Stare trte po površini sodi med manjše, po vsebini pa je prava zakladnica štajerskih vin, ki s široko paleto vinskih okusov navduši tako ljubitelje kot poznavalce. V vinoteko sprejmemo le najboljša vina zgolj lokalnih vinarjev, od katerih mnogi dosegajo vrhunske rezultate tudi na največjih mednarodnih vinskih ocenjevanjih doma in v tujini. V vinski zbirki vinoteke je sedaj zastopanih več kot 50 lokalnih vinarjev s 180 in več najboljšimi vini.

Bela, rdeča, ledena, desertna … in vinski posebneži

V zbirki vin je mogoče najti avtohtone, udomačene in mednarodno razširjene sorte. Največ je svežih belih vin, saj so ta v Podravju najpogosteje zastopana. V ponudbi pa najdemo tudi dobra rdeča vina, penine narejene po klasični metodi in sladka desertna vina. Ponujamo tudi ledeno vino; Podravje je namreč eno redkih svetovnih vinskih področij, kjer ga je mogoče pridelati. V ponudbi vinoteke so dobro zastopane tudi pozne trgatve, izbori, jagodni in suhi jagodni izbori.

Vinoteka skriva tudi nekaj posebnežev, kot je na primer vino Oceanus, ki je zorelo na dnu Piranskega zaliva, oranžno vino Dolium, zorjeno v glinenih posodah in podobne.

Barve, vonjave, kisline, note, … in žlahtne plesni

Najpogostejša vina Podravja so sveža, pitna in prijetno aromatična, z zapeljivo zeleno rumenkasto barvo. Vonj vin je čist, brez neprijetnih vonjav, z zapeljivimi in razkošnimi sadnimi in cvetličnimi notami. Okus je živahen in svež z zaokroženo kislino, pri posebnih trgatvah pa poln in bogat.

Podnebne značilnosti Podravja so najprimernejše za pridelavo svežih vin, v posebno ugodnih letih pa lahko pridelamo izjemna suha in slajša vina z dobrim potencialom za staranje.

Zaradi podnebnih danosti se na grozdju lahko razvije tudi žlahtna plesen, ki pri slajših vinih še posebej zaokroži plemenit značaj vina. 


DELI ČLANEK

DOGODKI V HIŠI STARE TRTE

Edinstvena kulisa Stare trte in izjemen ambient njene Hiše za nepozabna doživetja.